Не ги подценявайте: 5 симптома, които ви подсказват, че сте на прага на диабета!

Знаете ли, че един на всеки 11 души според Световната здравна организация е с диабет и в този случай може да си зададем въпроса – колко души в света са с предиабет?

Да, все по-често се обръща внимание на това състояние – предиабет. Това е доста важно, за да се спре развитието на диабета.
Високата кръвна захар причинява всяка година смъртта над три милиона души според СЗО.

Но страшното е, че цифрите ще растат, ако не бъдат взети спешни мерки.

СЗО визира в случая данните за диабет тип 1 и 2, но по основно става дума за диабет тип 2, който е провокиран от нездравословния начин на живот и хранене с полуфабрикати, много транс мазнини и т.н.

Преддиабет: 5 неща, които трябва да знаете, за да не развиете диабет!

Какви са симптомите?
Основният проблем на диабета е, че болестта през първите няколко години от развитието си е без симптоми. Само с течение на времето те се появяват и наистина тогава говорим за ясни симптоми.

Поради това, основната отговорност за откриване на заболяването е на лекарите.

Те е необходимо внимателно да следят историята на здравето на своите пациенти, когато си правят изследвания и да питат за симптоми, които притесняват пациента. Това им позволява да навременно откриване на покачването на кръвната захар, което показва, предиабет.

Но в същото време и ние е необходимо да знаем някои ранни симптоми, които трябва да ни предупредят:

Как се познава, че сме в състояние на предиабет?

-чести инфекции
-силно чувство за жажда
-хронична умора
-често уриниране

-сухота в устата

Както може да видите, тези симптоми са много неясни. От време на време те може да притеснят всеки от нас, поради това често не обръщаме внимание на тях.

Ето защо е важно да се подлагаме на периодични медицински прегледи.

Какви изследвания могат да открият предварително състояние, което води към диабет?

Става дума за кръвен тест за захар, който се прави на празен стомах. Това е нормален кръвен тест, с който би могъл да се определи количеството на глюкоза. За да са резултатите правилни, анализът се провежда най-малко 8 часа след последното хранене.
Ако нивото на кръвната захар е между 100 и 125 мг /дл, човек е с диагноза предиабет.

Диагнозата се основава и на друг глюкозен анализ.

При него човек е необходимо да пие глюкоза. След 2 часа, пациентът си прави изследване на кръвта, за да се види как тялото му действа спрямо приетата захар.
Ако в този случай пробата показва 140 до 200 мг / дл глюкоза в кръвта, можем да говорим за преддиабет, а ако положението се усложни е препоръчително да се приемат лекарства при диабет.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*