На какво да обърнем внимание през зимата, когато става въпрос за безопасно шофиране

За съжаление българинът най-често разбира, че зимата е дошла, когато скреж покрие стъклата на колата му и ключалките на вратите й замръзнат. Затова и през този сезон в медиите най-често използваната фраза е “зимата отново ни изненада”, а инцидентите по пътя са ежедневие. За да се справите с най-честите проблеми през зимата, винаги трябва да имате под ръка някои основни неща:

  • Стъргалка за лед, четка и сгъваема лопата, за да почистите снега и леда от автомобила си
  • Гумени подложки, с които да се измъкнете от заледено място
  • Вериги за сняг, с които ще можете да продължите напред, дори и в екстремни зимни условия
  • Токови кабели за проблеми със запалването, или за помощ на други водачи

Като стана въпрос за оказване на помощ за старт, това всъщност е много просто, ако спазвате няколко условия, за да избегнете късо съединение , а купетата на автомобилите не трябва да бъдат в контакт. Важна също така е и последователността на действията:

1.Свържете червената щипка с положителната клема на изтощения акумулатор

2.Свържете червената щипка с положителната клема на заредения акумулатор

3.Свържете черната щипка с отрицателната клема на заредения акумулатор

4.Свържете черната щипка с двигателя, или я заземете, но никога не свързвайте щипката към отрицателната клема на разредения акумулатор

5.Стартирайте двигателя

6.След като поработи известно време, разкачете кабелите в обратен на посочения горе ред

Зимните условия понякога превръщат шофирането в истинско предизвикателство, а най-важното правило е винаги да съобразявате стила си на шофиране с атмосферните условия. Следете състоянието на пътя, защото когато се движите по сняг и лед, гумите губят сцеплението си и спирачният път значително се увеличава. Винаги съобразявайте скоростта си с пътната обстановка и поддържайте по-голяма дистанция от автомобила пред вас, като избягвате резки ускорения, внезапни спирания и бързо въртене на волана. Потегляйте бавно и плавно по заснежена пътна настилка, за да не забуксуват колелата.

Защо трябва да смените гумите със зимни? Доказано е, че автомобил с летни гуми, който се движи по заснежен път със скорост 50 км/ч, се нуждае от цели 43 км, за да спре напълно. При употребата на зимни гуми, спирачният му път е само 35 метра. Причината за тази разлика е, че летните гуми не предоставят нужното сцепление при температура под 7 градуса, но тя може да се окаже решаваща в някои ситуации. Качествата на зимните гуми обаче се влошават от износването на грайфера и стареенето. Поради това е нужо да следите дълбочината му и да закупите нови, когато тя спадне под изискваните от закона 4 мм.

Колкото и да са добри вашите зимни гуми обаче, те не могат да компенсират екстремните атмосферни условия и понякога са налага да използвате вериги за сняг, затова и трябва да сте  наясно със следните условия:

1.Размерът на веригите трябва да е подходящ за вашите гуми

2.Веригите винаги трябва да са на лесно достъпно място в автомобила

3.Монтирайте ги на задвижващите колела и никога не карайте с повече от 50 км/ч, ако сте с верити

Когато шофирате в зимни условия, често може да се изправите пред редица предизвикателства – леден дъжд, обилен снеговалеж или пък гъста мъгла. Важно е да знаете как да реагирате в тези ситуации, затова карайте с включени светлини и през деня и преди да тръгнете, почистете добре всички стъкла от лед и сняг. Редовно почиствайте и фаровете, а ако видимостта спадне под 50 метра, използвайте фаровете за мъгла. Уверете се, че чистачките ви са в добро състояние и, ако се налага ги сменете. Редовно допълвайте течността за чистачки с подходяща за зимни условия и проверявайте антифриза. Всичко това може би ви звучи прекалено сложно, особено ако сте начинаещ шофьор, но ако имате нужда от качествени течности, аксесоари, или козметика, за да подготвите вашия автомобил, можете да намерите всичко необходимо в магазина на Топ Кар.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*